Airco Info

Airco op de Bovenverdieping

Wil je een airco door het hele huis? Om naast je woonkamer ook de verdiepingen te koelen.

Hieronder geef ik uitleg over de mogelijkheden.

Vergelijk Airco Specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>>binnen 2 minuten aangevraagd<<

Is een airco slim op de bovenverdieping?

Ja, een airco in de slaapkamers, thuiskantoor, zolderkamers of een ander soort kamer kan een goed idee zijn.

Of je een airco slim is om te installeren hangt af van hoe vaak je het nodig hebt.

Airco op zolder op de bovenste verdieping

Als je bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden weinig in je thuiskantoor zit, dan is dit wellicht minder interessant om daar een vaste airco te installeren. Dan kan een airco op de slaapkamer een betere investering zijn.

In een klamme slaapkamer in slaap komen is vaak lastig. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt rond de 18°C. Daar kan een airco het gehele jaar voor zorgen. Als het in de zomer heet is en in de winter koud, zorgt de airco voor een aangename slaaptemperatuur voor een betere nachtrust.

Gebruik je de zolderkamer als slaapkamer? Dan is dit vaak een goede plek om een airco te hangen. Het wordt (vooral in een matig geïsoleerde) op een zolder snel benauwd. Dan kan een airco helpen.

Overleg met airco specialisten over de beste plek. Vraag hier airco offertes aan om te vergelijken. Gratis.

Vaak een lager vermogen nodig

Wat ik ook een voordeel vind van een airco op de bovenverdieping is dat er vaak een airco met een laag vermogen nodig is. Dit scheelt in de aanschaf en ook in verbruik.

Een airco van bijvoorbeeld 2 kW is voordeliger dan de 5 kW versie.

De prijs voor een 2 kW Mitsubishi Electric WSH-HR is gemiddeld €800. Voor de WSH-HR van 5 kW is dit €1.200. (Deze prijzen zijn zonder de installatiekosten.)

Het vermogen geeft aan hoe krachtig een airco is. Voor een slaapkamer volstaat vaak een airco van 1,5 kW om het voldoende te koelen of verwarmen. Bij een zolder is dit vaak 2 tot 2,5 kW.

Voor een gemiddelde woonkamer heb je vaak 3,5 kW tot 5 kW nodig. Dit is duurder in aanschaf en in verbruik.

Om het juiste vermogen van de airco te berekenen kun je de calculator gebruiken die ik heb ontwikkeld. Hier lees je meer over de kubieke meters en hoe de isolatie invloed heeft op het vermogen.

De calculator vind je hier.

Welke airco’s zijn geschikt?

Praktisch elke airco (die geschikt is voor een bestaande woning) is geschikt voor op een bovenverdieping.

Hieronder vertel ik in het kort meer over de systemen en modellen. Door op de links te klikken kun je meer lezen over deze airco’s.

Split-airco

Een split-airco is een systeem met een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit komt bijvoorbeeld op je thuiskantoor. Voor de buitenunit moet er ergens buiten plaats zijn. Dit kan aan de gevel zijn, op een plat dak of in de tuin. De plek waar van de buitenunit wordt bepaald door de afstand naar de binnenunits toe en de erfgrens. Het geluid van de buitenunit mag niet boven de 40 dB uitkomen bij de erfgrens.

  • Mono/single: De single split bestaat uit 1 binnenunit en 1 buitenunit. Bijvoorbeeld 1 op de slaapkamer of op zolder.
  • Multi-split: De multi-split bestaat uit twee of meerdere binnenunits op 1 buitenunit. Zo kun je bijvoorbeeld een binnenunit installeren in twee slaapkamers en een in de woonkamer.

Monoblock

Bij een monoblock airco heb je geen buitenunit nodig, maar enkel twee luchtkanalen in de gevel. De monoblock airco is dus een goed alternatief voor de split.

Er zitten wel wat nadelen aan. Net als bij een single-split kun je maar één ruimte koelen en verwarmen.

Daarnaast kun je alleen de monoblock tegen de binnenmuur van de gevel. De airco moet namelijk recht op de luchtkanalen worden gemonteerd.

De monoblock komt in de vorm van een vloerairco, dit is dus vrij laag, daar moet je plaats voor hebben op de kamers.

Welke aircosystemen zijn geschikt voor op de hogere verdiepingen

Modellen

De verschillende systemen komen in verschillende modellen.

  • Wand: De wandairco is veruit het meest gekozen model. Hier denk je waarschijnlijk aan bij een airco. Dit type model komt net onder het plafond tegen de wand.
  • Vloer: Dit type airco komt op de vloer of tegen de wand net boven de vloer. Vloerairco’s komen zowel in split variant als monoblock.
  • Plafond: Een plafondmodel is mogelijk, maar wordt bijna niet in woningen geplaatst, en zeker niet op verdiepingen. Althans, ik heb het nooit meegemaakt. Dit type airco wordt aan het plafond of in het plafond geïnstalleerd. Je ziet dit type model vooral in gebouwen en winkels, maar het is technisch mogelijk.

Kiezen voor plafondmodel, wandmodel of vloermodel airco voor andere verdiepingen

Niet alleen koelen, maar ook bijverwarmen

Een airco hoef je niet alleen te gebruiken om mee te koelen. Je kunt op je slaapkamer of in je studeerkamer ook een vaste airco gebruiken om te verwarmen.

Zo haal je meer uit je investering en kun je op de centrale verwarming besparen.

Een airco is namelijk gemiddeld 3x zuiniger in het verwarmen van een kamer dan een verwarmingsketel.

Verwarmen en koelen met een airco

Kom in contact met airco specialisten om te vergelijken

Wil je graag een airco om je kamers op de bovenliggende verdiepingen te koelen en verwarmen? Vraag advies en offertes aan bij airco specialisten uit het netwerk.