Hieronder zie je de meest gestelde vragen over airco gebruik, airconditioners zelf en aanverwante vragen.
- Moet je een airco constant aan laten staan?
- Wat is een goede temperatuur?
- Wanneer moet je een airco bijvullen?
- Wat is de levensduur?
- Hoeveel geluid maakt een airco?
- Wat is wettelijk toegestaan aan geluid?
- Zit er subsidie op een airco?
- Hoe slecht is een airco voor het milieu?
- Wat is het verschil tussen een airco en een lucht/lucht warmtepomp?
- Een airco maakt toch veel lawaai?
- Hoeveel onderhoud heeft een airco nodig?
Moet je een airco constant aan laten staan?
Dit verschilt per situatie. Maar over het algemeen is het wel aan te raden om een airco een wat langere tijd aan te laten voor een beter rendement. De nuance.
- Warme dagen: Op warme dagen is het slim om de airco op een lage stand aan te laten en in de ochtend als de temperatuur nog wat lager is al aan te zetten. De airco vraagt om meer vermogen bij het opstarten. Als de airco constant aanstaat, hoeft het apparaat minder hard te werken om de ruimte op temperatuur te houden.
- In het voorjaar, koelere zomer en najaar: Tijdens deze seizoenen is het slim om de airco enkele uren aan te laten. Het ligt natuurlijk aan wat voor temperatuur het is. Als je koelt is het slim het bijvoorbeeld alleen ‘s middags te doen en ‘s avonds weer uit te doen omdat dan de buitentemperatuur toch daalt.
- Winterdagen: Als je airco wilt gebruiken om bij te verwarmen is een paar uur in de avond aan te raden. Dan hoeft de airco niet constant aan. Het is afhankelijk hoe goed je woning is geïsoleerd, hoe lang de warmte blijft hangen.
Wat is een goede temperatuur?
Welke temperatuur fijn is, verschilt per persoon en ook per seizoen. Hieronder enkele suggesties voor aangename temperaturen voor de gemiddelde persoon.
- Airco temperatuur in de zomer: Een temperatuur van 21°C of 22°C is aangenaam. Zeker als je van buiten komt waar het 25°C tot 30°C+ is, voelt de 21,5°C zeer aangenaam. Je bent in de zomer waarschijnlijk wat luchtiger gekleed, dus dan hoeft de airco niet op volle toeren de temperatuur naar 18°C-20°C te brengen.
- Airco temperatuur in de winter: Gebruik je de airco als bijverwarming of zelfs als hoofdverwarming? Dan is een aangename temperatuur van zo’n 19°C voor de meeste mensen aangenaam, is mijn ervaring.
Wanneer moet je een airco bijvullen?
Bij het bijvullen van de airco wordt er een nieuw koudemiddel toegevoegd zodat het systeem weer snel en efficiënt koelt. Het beste kun je een jaarlijks onderhoudsbeurt laten uitvoeren door een airco specialist.
Deze heeft apparatuur om te meten of er nog genoeg koudemiddel in zit en kan het indien nodig weer vullen.
Wat is de levensduur?
Een airco kan aardig lang meegaan. Zeker bij goed onderhoud.
Voor een vaste A-merk airco is dit gemiddeld 15 tot 20 jaar. Maar ook langer is prima mogelijk als de airco niet constant op volle toeren draait en goed onderhouden wordt.
Hoeveel geluid maakt een airco?
Er bestaan verschillende soorten airco’s, en deze soorten hebben allemaal eigen gemiddelde decibellen die ze produceren. Hieronder zie de gemiddelden dB die ze produceren:
- Split-airco binnenunit: 25 dB
- Split-airco buitenunit: 35 dB
- Monoblock (airco zonder buitenunit: 32 dB
Wat is wettelijk toegestaan aan geluid?
De wetgeving rond geluid bij de airco’s gaat om de buitenunit. De buitenunit mag niet boven een bepaald geluidsniveau komen.
- Overdag: Tussen 7 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds mag het geluid niet boven de 45 dB komen bij de erfgrens.
- ‘s Avonds / ‘s Nachts: Tussen ‘s avond 19.00 en 7.00 ‘s ochtends mag het aantal decibel niet boven de 40 komen bij de erfgrens.
Om even extra info te geven. Het geluid bij de erfgrens is vaak anders dan het geluid direct bij de airco unit zelf. Als de buitenunit enkele meters van de erfgrens in een geluiddempende omkasting zit, kan de geluidsdruk weleens 10 dB lager zijn dan bij de erfgrens.
De 10 dB neem ik even als voorbeeld. Er moet altijd even gemeten worden of het geluid bij de erfgrens onder die 40/45 dB komt. Dit kan per situatie verschillen is mijn ervaring.
Zit er subsidie op een airco?
Er zit geen subsidie op airco’s. Aangezien een airco wel zuiniger verwarmd dan een HR-ketel en op niveau zit van een lucht/water warmtepomp zou het wel logisch zijn om wel subsidie te verstrekken. Maar dat is dus niet het geval.
Hoe slecht is een airco voor het milieu?
Deze vraag kun je op twee manieren beantwoorden en dat doe ik hieronder dan ook.
Apparaat zelf: Als je kiest voor een vaste airco dan heb je te maken met koudemiddelen om het apparaat te laten werken. De traditionele koudemiddelen zijn slecht voor het milieu, maar alleen als koelleidingen met het middel niet goed worden aangesloten. Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruikgemaakt van koudemiddelen die niet of minder schadelijk zijn. Zo heb je airco’s op propaangas, wat een stuk milieuvriendelijker is. Doordat een airco gebruik maakt van koudemiddelen moet de installatie gebeuren door een F-gassen airco specialist. Zo gebeurt de installatie binnen de milieuwetgeving.
Gebruik: Een airco is zuiniger dan de meeste mensen denken. Vooral koelen is relatief zuinig. Maar vooral de winst zit bij het verwarmen. Een gemiddelde airco kan wel 4x zuiniger je huis verwarmen dan een HR-ketel, en ligt op hetzelfde niveau als andere soorten warmtepompen die op de centrale verwarming werken.
Wat is het verschil tussen een airco en een lucht/lucht warmtepomp?
Die is er eigenlijk niet. Een airco is een lucht/lucht warmtepomp. Wel een nuance, een lucht/lucht warmtepomp is een airco die ook kan verwarmen. Bijvoorbeeld een mobiele airco die niet kan verwarmen kun je eigenlijk geen lucht/lucht warmtepomp noemen. Het gaat hier meer om de vaste airco’s
Een airco maakt toch veel lawaai?
Een airco maakt inderdaad geluid. Maar dit is vaak maar van korte duur. Als je bijvoorbeeld snel de temperatuur in huis koeler wilt hebben, gaat de airco harder werken. Maar bij een goed gekozen en geïnstalleerde airco valt het geluid in de praktijk erg mee. Vaak ligt dit rond de 35 dB. Als de kamer op temperatuur is, zakt de geluidsdruk al snel naar 25 dB of lager.
Maar bij een verkeerde installatie kan de geluidsdruk hoger zijn. Als je bijvoorbeeld kiest voor een airco met een te laag vermogen, dan moet de airco constant hard werken om de kamer te koelen of verwarmen. En dit zorgt voor meer geluid.
Daarom is het aan te raden om een airco te kiezen dat wat meer vermogen heeft dan nodig is. Dan hoeft de airco minder hard te werken, wat zorgt voor minder slijtage aan de airco-onderdelen en minder geluid.
Bereken het aantal kW dat je nodig hebt voor je kamer, met de calculator die ik heb ontwikkeld.
Hoeveel onderhoud heeft een airco nodig?
Een nieuwe airco kun je het beste om de twee jaar laten onderhouden. Als de airco 5 jaar of ouder is, raad ik aan om het aircosysteem elk jaar te laten nakijken en onderhouden.