Wil je graag een airco om je huis te koelen en verwarmen? Maar is dit mogelijk? Dat lees je hieronder.
Is het mogelijk?
Ik krijg weleens de vraag of het mogelijk is om een airco in bestaand huis of appartement te installeren. Het antwoord is ja.
Niet alle aircosystemen zijn mogelijk, maar er is zeker een aircosysteem dat bij je huis past.
Verschillende soorten
Om te beginnen kort even wat uitleg over de verschillende systemen zodat je verderop beter begrijpt wat de verschillende airco’s zijn. Deze zijn overigens allemaal te installeren in een bestaande woning.
Systemen
Er zijn grofweg (mijn inziens) twee verschillende aircosystemen.
- Split-airco: Dit is een airco die één of meerdere binnenunits heeft die aangesloten is/zijn op een buitenunit. Een splitsysteem met 1 binnenunit en 1 buitenunit wordt een single-split of monosplit genoemd. Een airco met meerdere binnenunits wordt multi-split genoemd.
- Monoblock airco: Dit type airco is een systeem zonder buitenunit. Hierbij heb je wel twee luchtkanalen in de gevel voor de afvoer. De gehele verdere werking bij een monoblock zit binnen. Bij een split is de werking gesplitst tussen de binnen- en de buitenunit.
Modellen
Naast de systemen heb je de verschillende binnenunit modellen.
- Wandmodel: Dit model zie je het meeste. Een wandairco wordt meestal net onder het plafond bovenaan de muur gehangen. Een wandmodel is in de meeste gevallen de binnenunit van een split-aircosysteem.
- Vloermodel: Een ander redelijk populair model is de vloerairco. Dit model wordt of op de grond of net boven de grond gemonteerd. Het vloermodel kan zowel een split als een monoblock airco zijn.
- Plafondmodel: Een plafondmodel airco zie je minder in een bestaande woning maar is wel mogelijk. Je hebt onderbouw plafondairco’s die aan het plafond gehangen worden en je hebt cassette airco’s die in een (vals) plafond gemonteerd worden. Plafondairco’s zie je meer in gebouwen en winkels. De wand en vloermodellen zijn eenvoudiger te installeren. Vooral de cassette kan wat lastiger zijn om weg te werken, of je moet een verlaagd plafond laten plaatsen.
Wat is mogelijk in een woonhuis?
Heb je een rijtjeshuis, 2-onder-een-kap of een villa? Wat is dan mogelijk?
In een woonhuis zijn bijna alle aircosystemen en modellen mogelijk. Meestal raad ik gewoon een split wandmodel aan in verband met de prijs en ruimte. Is dit niet mogelijk qua ruimte dan is een split vloerairco een goede tweede. Sowieso raad ik een split aan in een huis, omdat
- je flexibeler bent waar de binnenunit geplaatst kan worden;
- vaak energiezuiniger werkt dan een monoblock;
- er vaak ruimte is voor de buitenunit om binnen de regels en stil te werken.
Je kunt ook een (split) plafond airco laten plaatsen. De onderbouw plafondairco is vooral geschikt voor een grotere woonkamer. Laat je je woning opknappen, dan kan een vals / verlaagd plafond met een cassette model een optie zijn.
Zolder met een schuin dak
Heb je een huis met een zolder met een schuin dak en wil je daar graag een airco?
Een airco kun je helaas niet schuin tegen de schuine wand hangen. Dit in verband met het condenswater, wat kan lekken. Heb je eventueel een hoge nok, dan kan een wandmodel eventueel aan de kopse kant gehangen worden, zoals op de foto hieronder.
Daarnaast is eventueel een vloermodel mogelijk bij de knieschotten.
Dakkapel
Heb je een dakkapel op je zolderkamer? Dan kun je kiezen voor een minirooftop airco. Dit is een kleine airco aan het plafond van je dakkapel.
Het is mogelijk om deze te bestellen in een nieuwe dakkapel, maar is ook te installeren in een bestaand dakkapel.
Kom in contact met airco specialisten voor de juiste match tussen de airco en je type huis. Vraag hier airconditioning offertes aan.
Wat is mogelijk in een bestaand appartement?
Woon je in een appartement? Dan ben je in bijna alle gevallen lid van een VvE (vereningign van eigenaren). Omdat je met een appartement gezamenlijke ruimtes hebt en via de VvE zorg draagt voor het gebouw, ben je niet zo vrij in de keuze zoals bij een woonhuis.
De regels voor een airco plaatsen zijn strenger omdat je dicht op elkaar woont. Vraag voordat je de airco laat installeren toestemming voor je plan bij de VvE.
- Een split-airco is vaak wat lastiger om toestemming voor te krijgen. De geluidsdruk bij de erfgrens (dus bijvoorbeeld het balkon van de buren) mag niet hoger zijn dan 40 dB.
- Een monoblock kan vaak een goed alternatief zijn, omdat er alleen twee luchtkanalen in de gevel geboord moeten worden. Dit heeft minder invloed op de gemeenschappelijke ruimte en het aangezicht. Omdat een appartement vaak wat kleiner is, kan een monoblock (die vaak in lagere vermogens komt) voldoende zijn als koeling. Uiteraard moet hier ook toestemming gegeven worden door de VvE.
Wat niet mogelijk is of gewoon ronduit lastig
Er is ook één aircosysteem dat erg lastig is om in een bestaande woning te installeren is een kanaalairco. Dit is wel meteen de meest interessante airco omdat je het praktisch niet ziet. Je ziet alleen een roostertje waar de koelen en warme lucht uitkomt.
Om een kanaalairco te installeren moet er een hoop sloopwerk gedaan worden en de kanalen moeten netjes worden weggewerkt. Dit is erg prijzig en alleen interessant bij een zeer grote renovatie, en ook dan is een plafond cassette airco wellicht interessanter als je het budget hebt.
Ga aan de slag met het vinden van een airco voor jouw woning
Interesse in een aircosysteem voor jouw bestaande woning? Kom hieronder in contact met airco specialisten. Vraag offertes aan en vergelijk om de beste deal te vinden.
Naast eigen ervaring heb ik de volgende bron gebruikt: