Heb je een rijtjeshuis en wordt het snel warm (of koud) in huis? Dan kan een airco interessant zijn. Ik leg hieronder uit wat voor type airco interessant kan zijn voor een gemiddeld grote woning.
Welk airco vermogen is er nodig?
Je wilt natuurlijk dat een airco je ruimtes in je woning voldoende koelt en verwarmt. Daarvoor moet je kijken naar het vermogen.
Om het juiste vermogen per ruimte te berekenen moet je de volgende formule gebruiken.
- Isolatiegraad x aantal kubieke meters = hoeveelheid Watt (om het aantal kW te krijgen moet je de Watt delen door 1000).
Wil je een beter beeld krijgen van hoeveel vermogen je kamer(s) nodig heeft? Gebruik dan mijn calculator op deze pagina op AirconHub. Hier vind je ook uitleg over wat een isolatiegraad is.
Hieronder krijg je een idee hoeveel vermogen een gemiddelde kamer in een tussenwoning nodig heeft.
- Woonkamer: Een gemiddelde woonkamer is 35 m². Om deze te koelen heb je een airco nodig van ongeveer 3,5 kW.
- Slaapkamer: Een slaapkamer in een rijtjeshuis is gemiddeld kleiner. Ongeveer 15 m². Dan heb je een airco nodig met een gemiddeld vermogen van 1,5 kW.
- Zolder: Een complete zolder is gemiddeld 23 m². Dan heb je ongeveer een vermogen nodig van 2 kW.
Voor meer exacte berekeningen voor de ruimtes in jouw woning, gebruik de calculatorpagina.
Wat ik erbij wil vermelden: het is slim om een airco te laten installeren met een iets hoger vermogen. Bijvoorbeeld in het geval van de woonkamer, 4 kW in plaats van 3,5 kW. Zo hoeft de airco nooit op zijn hoogste niveau te draaien, wat als voordeel heeft dat het minder snel slijt en niet geheel onbelangrijk minder geluid produceert.
Heb je vragen over airco’s? Stel ze aan mij via de contactpagina. Wil je meerdere airco installateurs vergelijken uit het netwerk? Vraag dan hier offertes aan. Kosteloos en vrijblijvend.
Wat is het doel van de airco?
Er bestaat niet één soort airco of één soort systeem voor eengezinswoning. Er zijn namelijk meerdere opties mogelijk.
Hieronder zie je de verschillende systemen en, modellen.
Eén kamer
Wil je alleen op bijvoorbeeld je zolder, woonkamer of slaapkamer dan is een single split of een monoblock airco de beste keuze.
Ik leg kort uit wat de twee systemen zijn.
- Single-split: Hierbij heb je één binnenunit die je kan ophangen in de gekozen ruimte. De binnenunit is aangesloten op een buitenunit. Voor deze buitenunit moet je ruimte bij de gevel, op het balkon, op het dak of in de tuin hebben. Ook de afstand en het hoogteverschil tussen de units is van belang of het mogelijk is. Vraag advies aan de airco specialisten wat bij jou mogelijk is. Vraag hier offertes aan. Mocht een split-airco niet mogelijk zijn, dan kan een airco zonder buitenunit eventueel nog kunnen.
- Monoblock airco: Dit is een airco die geheel in binnenshuis werkt en één ruimte op temperatuur kan brengen. Voor een monoblock is er geen buitenunit nodig, maar wel twee luchtkanalen (zie de afbeelding hieronder). Een monoblock airco kun je alleen plaatsen op plekken waar er luchtkanalen in de buitenmuur geboord kunnen worden.
Meerdere ruimtes
Wil je graag meerdere kamers koelen (en eventueel verwarmen) in je tussenwoning? Dan heb je een multi-split airco nodig.
Een multi-split is een systeem dat bestaat uit meerdere binnenunits aangesloten op 1 buitenunit. Zo kun je de binnenunits kwijt in de woonkamer, zolderkamer, thuiskantoor, slaapkamer en eventueel de overloop. Het is net hoeveel budget je hebt en in hoeveel ruimtes je een binnenunit kan hangen.
Uiteraard moet het technisch wel kunnen, maar is dat het geval, dan kun je het binnen je budget zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wilt.
Binnen een multi-split kun je meerdere modellen combineren. Bijvoorbeeld een wandmodel in de woonkamer en een vloermodel op de zolderkamer. Over de modellen lees je meer onder het kopje ‘Modellen’.
Airco op de zolderkamer
In de zolderkamer zijn er meerdere opties. Het is ook afhankelijk of je tussenwoning een zolder heeft met een plat of schuin dak.
Zolder met schuin dak
Bij dit type dak kun je zowel kiezen voor een monoblock (met luchtkanalen in de gevel) of een split airco. Indien het mogelijk is, kun je kiezen voor een wandmodel (zoals op de foto hieronder).
Maar is de nok van het puntdak vrij laag, dan is een vloermodel de beste optie. Over de modellen lees je meer onder het kopje ‘Modellen’.
Heb je een dakkapel? Dan heb je nog een andere optie. Namelijk de minirooftop. Dit is een kleine split airco bij de dakkapel. De buitenunit zit op het dakkapeldak en de binnenunit deel zit tegen het plafond van de dakkapel.
Ik moet wel even vermelden dat de draagkracht voldoende moet zijn en dat de minirooftop alleen kan koelen.
Zolder met een plat dak
Op een zolderkamer met een plat dak kun je alle kanten op. Daar hoef je geen rekening te houden met schuine hoeken.
Als het technisch mogelijk is met afstanden en erfgrenzen et cetera dan kun je kiezen voor een split-airco, monoblock en een wand of vloermodel. Meer hierover onder het onderstaande kopje.
Modellen
Naast het systeem met zonder of met buitenunit heb je nog de keuze uit verschillende modellen. Deze modellen zijn geschikt voor in de meeste tussenwoningen.
Een korte uitleg van de verschillende soorten.
- Wandmodel: Dit is een airco die hoog tegen de wand, meestal onder het plafond hangt. Een wandmodel kan zowel onderdeel zijn van single als een multi systeem.
- Vloermodel: Dit aircon model staat op de grond of net boven de grond ongeveer even hoog als een radiator. Ook de vloer airco kan onderdeel zijn van een multi-split als single-split systeem. In de meeste gevallen zijn monoblock airco’s vloermodellen.
- Plafondmodellen: Een plafondmodel is een platte airco dat aan het plafond hangt of in een vals plafond is weggewerkt (zie de foto hieronder). Ook al worden deze vooral gebruikt in gebouwen en winkels, zijn er ook kleinere modellen voor aan of in het plafond van woningen. Zo weet ik dat Daikin en Mitsubishi kleinere plafond airco’s hebben die theoretisch in een tussenwoning passen. Maar een split of monoblock is vaak voordeliger om te installeren.
Advies en offertes
Klaar voor een airco? Vraag offertes aan om de specialisten te vergelijken en 1-op-1 advies te krijgen over de beste airco.
Naast eigen ervaring heb ik de volgende bron gebruikt: