Wil je een goede plek voor de buitenunit van je nieuwe airco? Wellicht is een plat dak interessant.
Ik leg hieronder meer uit over een airco op een plat dak.
Mogelijk?
Ja, je kunt een airco buitenunit op een plat dak laten installeren. Het is belangrijk dat een buitenunit recht staat (waterpas) en er geen obstakels voor de ventilator zitten voor voldoende luchtstroom.
Dit is vaak mogelijk op een plat dak, waardoor het een goede optie kan zijn.
Split-airco
Het plaatsen van een airco op een plat dak is alleen van belang als je voor een split-airco kiest. Deze bestaat namelijk uit een of meerdere binnenunits aangesloten op een buitenunit (die je ergens buiten kwijt moet).
Als er geen plek is op het platte dak of andere plaats buiten, dan kun je voor het alternatief gaan: de monoblock airco. Dit is een airco zonder buitenunit. Hierbij heb je alleen wel twee luchtkanalen in de gevel nodig. Hier lees je meer over dit type airco.
Voor de rest in dit artikel ga ik het hebben over de split-airco buitenunit op een plat dak of andere plek.
Waar moet je rekening mee houden met een airco op een plat dak?
Is het platte dak een optie, dan moet er nog verder gekeken worden of dit ook de beste plek is (met de nodige aanpassingen).
Overleg met airco specialisten over de beste plekken voor je binnenunit(s) en buitenunit. Vraag hier offertes aan.
1. Geluid en trillingen
Een nadeel van een airco is het geluid. Doordat het geluid irritant kan zijn, is er wetgeving voor airco buitenunits.
Zo moet de buitenunit voldoende ver van de erfgrens staan zodat het geluid niet harder is dan 40 dB ‘s nachts en 45 dB overdag.
Het is niet alleen het directe geluid van de ventilator die je zachtjes hoort brommen, maar ook de indirecte geluidstrillingen die door het huis resoneren en vervelend kunnen zijn. Deze trillingen zijn vaak hinderlijk voor degene die onder het platte dak wonen, waarschijnlijk ben jij dat dan ;).
Om vooral het indirecte geluid van trillingen te voorkomen zijn er op een plat dak trillingsdempers nodig.
Dit zijn kunststof of rubberen balken waarop de airco wordt gemonteerd. Voor een betere trildemping worden er tussen de balken en unit trillingsveren gemonteerd.
Ook bestaan er trillingsmatten voor onder een unit. Overleg met airco specialisten wat de beste methode is als er wordt gekozen voor een airco op je platte dak.
2. Schaduw heeft de voorkeur
Naast het belangrijkste, het geluid is een goed rendement ook belangrijk. Bij voorkeur staat de airco niet de hele dag in de volle zon. Helaas is dat op een plat dak niet geheel te voorkomen.
Een iets koelere buitenunit zorgt sneller wat koele lucht binnen, omdat het minder hard hoeft te werken. Het scheelt niet extreem veel, maar wel iets.
Dus bij voorkeur komt de airco een deel van de dag in de schaduw te staan. Dat zou mooi zijn.
3. Obstakels
Als je de airco bijvoorbeeld op het randje van je platte dak moet plaatsen ivm bijvoorbeeld het geluid bij de erfgrens, is het belangrijk dat er geen obstakels voor de ventilator van de buitenunit staan.
Met obstakels bedoel ik bomen, heggen et cetera. De ruimte tussen een ‘obstakel’ en de voorkant van de buitenunit moet minstens 1 meter zijn.
Daarnaast is het slim om de unit niet bij bomen en andere planten te zetten waarbij er makkelijk veel vuil, takjes en blaadjes in de airco komen.
4. Makkelijk bereikbaar
Een airco specialist houdt hier wel rekening mee bij de installatie.
Maar om toch even te vermelden. De buitenunit moet (veilig) bereikbaar zijn (inclusief de leidingen met koudemiddel) voor als er reparaties en onderhoud gedaan moet worden.
Wat zijn andere goede plekken voor de buitenunit?
Maar er zijn nog andere plekken waar een buitenunit geplaatst kan worden.
1. Aan de gevel?
Een airco aan de gevel kan ook een goed idee zijn.
- Vaak is er hier meer plek om de unit ver genoeg van de erfgrens te plaatsen
- Kan er een meer schaduwrijke plek gevonden worden.
- Kan er meer gespeeld worden met hoogtes zodat de afstand tussen de binnenunit(s) en buitenunit korter is.
Naast de voordelen is het ook slim om te investeren in goede geluiddempers bij de montagebeugel. Een buitenunit aan de gevel kan ook zorgen voor resonantie.
2. Op de grond?
Op de grond (in de tuin) kan een andere optie zijn. Hier heb je normaal gesproken wat minder last van de trillingen.
- Overigens kan direct geluid van de airco wel beter gehoord worden. Maar daar is wel een oplossing voor, namelijk een omkasting. Deze dempt het geluid en zorgt ook dat de unit minder zichtbaar is.
- Wat belangrijk is bij een buitenunit op de grond is dat er geen obstakels voor de ventilator staan. Zo moeten plantjes en andere dingen minstens 1 meter weg staan. Ook hebben bladeren en takjes sneller de kans om bij en in de unit te komen. Het schoonhouden moet regelmatiger gebeuren is mijn ervaring. Het slimme is om voor groenblijvers te kiezen om de unit te verbergen. Bijvoorbeeld een buxushaagje.
3. Balkon?
De airco kan ook op een balkon geplaatst worden. Dit is een beetje te vergelijken met een plat dak. Er komt vaak langdurig zon op, maar je hebt minder snel last van obstakels zoals bij een unit op de grond.
Ook op het balkon kan resonantie ontstaan. De trillingen opvangen met dempende balken en veren is sterk aan te raden.
4. Op een schuin dak?
Een wat minder gekozen optie is de buitenunit op een schuin dak. Het is met de nodige aanpassingen en het juiste frame wel gewoon mogelijk.
Ook hier heb je minder last van obstakels, maar wel meer last van veel zonlicht. Ook het geluid dempen kan hier belangrijk zijn. De trillingen kunnen via het dakbeschot binnen komen.
Kies een airco geïnstalleerd door een specialist
Bekijk met airco specialisten welke plek (op het platte dak) het beste is om je buitenunit te plaatsen. Ga voor een geluidsarme airco en maak het aangenaam in huis.
Kom hieronder in contact met airco specialisten en vraag in één keer meerdere offertes aan.
Naast eigen ervaring heb ik de volgende bron gebruikt: