Er zijn verschillende soorten airco’s. De ene zit meer in je gezichtsveld dan de andere. Zo heb je de kanaalairco, maar de meest geïnstalleerde is toch de wandairco.
Over onzichtbare, minder zichtbare airco’s, alternatieven en manieren van camoufleren vertel ik hieronder meer.
1. De echt onzichtbare airco
De echt onzichtbare airco is de kanaalairco. Ik ga er niet te lang over uitweiden omdat het in een bestaande woning praktisch tot niet netjes te installeren valt. Alleen bij een grote renovatie van je is een kanaalairco mogelijk.
Kanaalairco’s zie je vooral terug bij (nieuwbouw) appartementen, waarbij bij de bouw al rekening is gehouden met de interne luchtkanalen.
Je ziet bij een kanaalairco enkel een rooster waar de lucht uit komt.
2. Voor een minder zichtbare airco kiezen
Een andere optie die minder opvallend is zijn de plafond airco’s.
Je hebt twee soorten.
- Onderbouw airco: Dit is een platte airco die aan het plafond hangt. Deze zijn op te hangen in een bestaande woning, al gebeurt dat maar vrij weinig.
- Cassette airco: Dit type airco zit in het plafond. Meestal moet hiervoor wel het plafond worden verlaagd waar de airco in wordt geïnstalleerd. Enkele A-merken hebben kleinere cassette airco’s, zoals de Samsung Windfree 1-way of de LG MT11. Aangezien er extra werkzaamheden aan het plafond moeten gebeuren maakt dat deze airco duurder is en toch voor een wandairco wordt gekozen is mijn ervaring.
Toch gewoon voor een standaard airco kiezen
Heb je niet het budget voor een plafondairco en zit je niet te wachten op extra werkzaamheden thuis. Dan kun je toch het beste gaan voor een normale wandairco.
Deze standaard wandairco’s zijn op verschillende manieren aantrekkelijker te maken en te koop in design varianten.
Gewone airco minder zichtbaar maken
Het wandmodel is de meest gekozen airco en deze kun je op twee manieren beter laten matchen met je interieur.
1. Airco wrappen
Met het wrappen van een airco kun je de standaard witte of beige-achtige kleur voor een patroon, metallic-look of juist matte tint. Er is veel mogelijk.
Naast de binnenunit kun je bij een split-aircosysteem ook de buitenunit laten wrappen. Zo kun je de airco in de tuin, op het dak of aan de gevel minder op laten vallen.
2. Airco spuiten
Je kunt nog een stapje verder gaan. Dat is de binnenunit laten spuiten in de gewenste lak en finish. Ook zijn er bedrijven die de buitenunit ook kunnen spuiten in de gewenste tint.
Laat je adviseren over de juiste airco bij jou thuis. Vraag hier in één keer meerdere offertes aan om airco specialisten te vergelijken.
Kiezen voor een design airco
Geen zin in extra werk van het spuiten of wrappen? Dan kun je kiezen voor een design airco die in afwijkende kleuren en vormen komt.
1. Mitsubishi Electric Diamond
De Diamond (MSZ-LN) van Mitsubishi Electric (je hebt namelijk ook Mitsubishi Heavy Industries) is een relatief veel geïnstalleerde design airco.
De Diamond komt:
- In de tinten: Rood, parelwit, zwart en wit.
- In de vermogens 2,5 kW, 3,5 kW, 5 kW en 6 kW
met het energielabel A+++ voor koelen en label A+++ voor verwarmen.
2. Haori
Deze design airco van Toshiba met ronde hoeken en een stoffen front ziet er qua uitstraling flink onderscheidend uit.
De Haori komt:
- standaard in de tinten lichtgrijs en antraciet. Maar er zijn ook andere kleuren te koop, namelijk: chocoladebruin, zeegroen, okergeel, zwart en blauw. De fronts zijn ook op maat te laten maken voor echt unieke uitstraling.
- in de vermogens 2,5 kW, 3,5 kW en 4,6 kW.
- met het energielabel A+++ voor koelen en label A+++ voor verwarmen.
3. LG Artcool Gallery
De LG Gallery airco’s zijn interessant als je van kunst en fotografie houdt. Met deze design unit kun je namelijk de front voorzien van een eigen foto of print en deze verwisselen wanneer je dat wilt.
De LG Artcool Gallery komt:
- in de vermogens 2,5 kW en 3,5 kW.
- met het energielabel A++ voor koelen en label A+ voor verwarmen.
4. Daikin Stylish
Een airco die weer wat meer op een standaard wandairco lijkt is de Daikin Stylish. Maar deze vind ik toch wel onderscheidend genoeg om een design airco te noemen.
De Stylish komt:
- in de tinten: zilver, zwart, zwarthout en wit.
- in de vermogens 2 kW, 2,5 kW, 3,4 kW, 4,2 kW en 5 kW.
- met het energielabel A+++ voor koelen en label A+++ voor verwarmen.
Buitenunit wegwerken
Naast de binnenunit heb je ook nog de buitenunit die vaak opvalt. Hier is ook wat aan te doen.
Je kunt bijvoorbeeld de buitenunit laten wrappen of spuiten.
Maar vaak wordt er gekozen voor een omkasting.
Met de omkasting wordt de buitenunit minder zichtbaar en wordt het geluid ook (iets) gedempt. Dit is bij de buitenunit een belangrijk aspect, omdat het aantal dB bij de erfgrens wettelijk niet hoger mag zijn dan 45 dB overdag en 40 dB ‘s nachts.
Er zijn qua omkastingen veel gradaties en soorten verkrijgbaar.
Offertes aanvragen en vergelijken van airco specialisten
Wil je een airco, maar eentje die niet te opvalt en goed bij je interieur past? Vraag advies. Vraag nu in één keer meerdere offertes aan bij airco specialisten om te vergelijken.
Naast eigen ervaring heb ik de volgende bronnen gebruikt: