Airco Info

Split airco of Warmtepomp: Verschillen – Overeenkomsten

Er komen regelmatig termen langs bij het verwarmen en verduurzamen van je huis. Je bent vast de term split airco gelezen tegengekomen en vaker wat gehoord over warmtepompen.

Maar wat zijn die apparaten precies? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Ik leg het hieronder zo kort en bondig mogelijk uit.

Vergelijk Airco Specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>>binnen 2 minuten aangevraagd<<

Split airco vs warmtepomp

Om uit te leggen wat het verschil is tussen de twee is het slim om even een korte uitleg te geven over de verschillende systemen en termen.

Airco

Een airco zorgt voor koele en warme lucht. Er zijn verschillende varianten.

Kom in contact met airco specialisten in het netwerk. Vraag hier gratis offertes aan.

Centrale verwarming warmtepomp

Dit type warmtebron wordt in de volksmond bedoeld met een warmtepomp. Het is een warmtepomp die is aangesloten op het cv-systeem. De warmteafgifte gaat via radiatoren, maar vaak ook via water vloerverwarming.

Er zijn verschillende varianten van de cv-warmtepomp

  • Hybride warmtepomp: Dit is een cv-warmtepomp dat samenwerkt met een HR-ketel. Zodra de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft springt de HR-ketel bij. Wanneer de HR-ketel aanspringt is afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd en wat je warmtevraag is.
  • All-electric buitenlucht/water warmtepomp: Dit is een warmtepomp op de cv die het gehele jaar je huis verwarmt (en koelt). Er is geen gas nodig en geen backup van een HR-ketel voor het cv-water. Dit type warmtepomp heeft net als een split airco een buitenunit.
  • Grond/water warmtepomp: Dit haalt de warmte uit de bodem. Dit type warmtepomp is zeer zuinig, maar zeer lastig te installeren bij bestaande woningen.

Een split airco is ook een warmtepomp

Nu ga ik even wat meer verwarring zaaien om het daarna juist weer meer helder te maken.

Een split airco wordt ook wel lucht/lucht warmtepomp genoemd. Omdat de meeste split airco’s kunnen verwarmen. Maar een lucht/lucht warmtepomp is een warmtepomp die alleen warme lucht blaast en niet voor warm cv-water zorgt.

Ook heb je net als bij airco’s bij de meest populaire cv-warmtepompen een binnenunit en een buitenunit. Ook hebben zowel lucht/lucht warmtepomp als cv-warmtepomp koudemiddel in de leidingen die in de basis hetzelfde werk en buitenlucht omzet in warme of koude lucht of water in huis.

Verschil in werking van airco en cv warmtepomp

Wat zijn de verschillen van een airco versus een warmtepomp?

Hieronder vind je kort de verschillen.

1. Lucht of warm water

Een airco zorgt voor koude/warme lucht. Een cv-warmtepomp zorgt voor de gewenste cv-water temperatuur.

2. Aanschaf

Voor een kleine tweeduizend euro heb je een A-merk split-airco met één of twee binnenunits. Deze prijs is inclusief installatie. Voor een cv-warmtepomp ben je minstens €4.000 à €5.000 kwijt. Het prijsverschil zit hem om dat de warmtepomp kan werken als hoofdverwarming en soms zelfs al koeling (hierover meer onder het kopje ‘Beide kunnen zorgen voor afkoeling:’)

3. Hoofdverwarming

Een cv-warmtepomp is bijna altijd geschikt als hoofdverwarming. Dit betekent dat de warmtepomp voor het grootste gedeelte zorgt voor warmte in huis. Bij een airco is dit vaak niet het geval. Die wordt vaak gebruikt als koeler en als bijverwarming, waarbij de radiator of vloerverwarming zorgt voor de meeste warmte.

4. Zichtbaar apparaat

Een airco heeft een apparaat nodig om de koele of warme lucht in huis te verspreiden. Dit kan via een wandmodel (waar de meeste mensen aan denken als ze denken aan een airco) of een vloermodel. Bij een cv-warmtepomp heb je alleen de (bestaande) radiatoren nodig of is de afgifte zelfs niet te zien als je kiest voor vloerverwarming.

Wat zijn de overeenkomsten?

Hieronder vind je kort de overeenkomsten.

1. Zuiniger dan een verwarmingsketel

Zowel een airco als een warmtepomp zijn energiezuiniger dan zelfs de nieuwste generatie HR-ketels.

De energiezuinigheid wordt uitgedrukt in COP (hoe zuinig het verwarmt) en EER (hoe zuinig het koelt).

De berekeningen (COP/EER) geven aan hoeveel energie er nodig is om om te zetten in koelte of warmte.

Een HR-ketel heeft bijvoorbeeld een COP van 1. Dit betekent dat 1 deel energie nodig is om 1 deel warmte te krijgen.

Bij een airco of warmtepomp is dit gemiddeld 4 COP. Je hebt dan maar 1 deel energie nodig om 4 delen warmte op te wekken. Dus 4x zo zuinig als een ketel. Een airco heeft zelfs een gemiddelde EER (wat het verbruik bij het koelen uitdrukt) van 6. Dus je hebt maar 1 deel elektriciteit nodig voor 6 delen koele lucht.

Kies ook voor een zuinige airco met een hoge EER waarde. Kom hier in contact met airco specialisten om de diverse airco’s te vergelijken en te laten installeren.

Airco en warmtepomp zijn zuiniger dan een HR-ketel

2. Beide kunnen zorgen voor afkoeling

Een warmtepomp en een airco kunnen beide koelen. Overigens wel op een andere manier. Ik leg het kort even uit.

  • Lucht: De airco koelt de lucht, de eigenschap waarom de airco natuurlijk bekendstaat.
  • Via vloerverwarming: Maar een warmtepomp kan ook koelen als het gecombineerd is met de juiste vloerverwarming. Met zowel een hybride, all-electric als grond/water warmtepomp kun je koelen. Het is minder direct dan een airco. Het koelen van de vloer en de ruimte duurt wat langer, maar het maakt het huis wel aangenamer.

3. Buitenunits

Zowel een split airco als een buitenlucht/water warmtepomp hebben een buitenunit. Deze buitenunit zet buitenlucht om in warmte of kou. Je moet voor de systemen wel plek hebben voor de buitenunit. Dit kan zijn op de grond, op een plat dak, op het balkon of aan de gevel.

Interesse in een airco?

Klaar om je huis te koelen en verwarmen met een airco? Kom hieronder in contact met airco specialisten. Vraag in één keer meerdere offertes om te vergelijken.

Naast eigen ervaring heb ik de volgende bronnen gebruikt: